top of page

Currently our FAQ is not available in english. Feel free to contact us with your questions.

 • Var ligger er verkstad?
  Företaget är beläget i Madängsholm som är ett litet samhälle strax utanför Tidaholm i Västra Götaland, Sverige. Här har vi både verkstad och kontor. Karta och våra kontaktuppgifter hittar du här.
 • Hur lång tid tar det att bygga mitt hus?
  Byggtiden varierar vanligtvis mellan ca 1,5 - 2 månader beroende på storlek, design och inredning. Är du intresserad av att köpa ett hus hos oss? Kontakta oss så får du besked om närmast lediga byggtid. Vi tillämpar kölista.
 • Behöver man bygglov för att få ställa upp sitt tiny house?
  Olika regler gäller i olika kommuner, så vänd dig till kommunkontoret i den kommun där du vill ställa ditt hus för att kontrollera vad som gäller just där. En och samma kommun kan ha olika byggregler för landsbygd, glesbygd och tätort. Alternativ till ett vanligt bygglov kan vara att: - anpassa sitt tiny house för att klara reglerna för attefallshus - söka tidsbegränsat bygglov
 • Jag vill bygga mitt eget tiny house, men behöver en del vägledning - kan ni hjälpa till med det?"
  Javisst! Vi kan erbjuda rådgivning/konsultation via skype, chatt, telefonsamtal eller helt enkelt vid ett möte på vårat kontor i Madängsholm. Pris för rådgivning/konsultation är 750 SEK/timme. Detta bokar du enklast via formuläret på hemsidan eller genom ett PM på vår facebook Det är Fabian Bräuer, grundare av Treesign, som tar hand om dessa uppdrag. Vi besvarar förstås sporadiska frågor på facebook och vår hemsida utan kostnad, dock endast i mån av tid. Tidigare har vi gjort detta kostnadsfritt, hela tiden, till alla, men då detta börjat ta mer och mer tid från vår ordinarie verksamhet i och med det ökade intresset för tiny house-living så har vi bestämt oss för att erbjuda förbokad konsultation mot en avgift istället. På så vis kan vi också garantera att du har vår fulla fokus under frågestunden/samtalet och får bästa möjliga rådgivning!
 • Är priserna på hemsidan inklusive moms?
  Ja, priserna på hemsidan visas inklusive moms om inte annat anges.
 • Hur flyttar man ett tiny house?
  Ett hus byggt på lättviksunderrede (max 3,5 ton) registrerat för bil kan flyttas med en rejäl personbil/pickup registrerad för att få dra den vikten. Föraren behöver ha BE-körkort. Vi rekommenderar att man inte kör snabbare än 60 km/h vid transport, det är dock lagligt att köra 80 km/h. Hus byggda på tungviktsunderreden flyttas med traktor eller lastbil i max 30 km/h. Det går att köra dom i 60 km/h, men det blir dyrare. Vid längre sträckor rekommenderar vi att man lastar huset på en maskintrailer/släpvagn (se bild). Prisskillnaden mellan att transportera ett 6,6 meters hus (tungvikts) respektive ett 10 meters (tungvikts) är inte speciellt stor. Det som påverkar priset desto mer är om man överskrider vissa yttermått. För att hålla nere transportkostnaderna bygger vi alltid våra hus max 4,20 höga och 3,10 breda. I Norge är motsvarande mått 4 meter i höjd resp. 3 meter i bredd. Vi har kontakt med flera åkerier och kan hjälpa förmedla kontakt alt. hjälpa till med bokningen. Vänligen observera att kostnaden för transport/flytt av ditt färdiga tinyhouse från vår verkstad inte ingår i huspriset.
 • Kan man köpa endast ett underrede om man vill bygga huset själv?
  Ja, möjligheterna är många! Man kan köpa endast underredet om man vill. Vi säljer även tomma hus som man inreder helt själv eller, såklart, fullt utrustade och nyckelfärdiga hus. Du kan läsa mer om detta här.
 • Är det alltid torrtoalett i ett tiny house?
  Nej, det behöver det inte vara. Finns det vatten och avlopp på uppställningsplatsen så är det lätt att koppla in det och då går det förstås utmärkt med en vanlig vattenspolad toalett. Det mesta är möjligt och det är först och främst dina krav och önskemål om komfort som ska styra val av toalettlösning. Därutöver får man titta på vilka förutsättningar som råder där huset ska stå, hur ofta det ska flyttas osv. På www.avloppscenter.se kan man hitta en hel del bra information om toalettlösningar vid olika förutsättningar.
 • Jag vill ha ett offgrid-hus!
  Vad kul! Vi har erfarenhet av att bygga tiny houses som är offgrid-anpassade. Det finns nästan oändligt med lösningar för olika behov och levnadsstandarder. Det går att bygga högteknologiskt avancerade offgrid-hus som har all bekvämlighet du kan tänka dig, och det går att bygga hus med ganska enkla, men smarta och ekonomiska lösningar. I princip kan man säga att det är din budget och dina behov som styr valet av utrustning. Exempel: Ett enklare solcellssystem för att försörja de basala behoven kostar från ca 40 000 kr, medan en avancerad helhetslösning för ett litet offgrid-hus kostar runt 150 000 kr.
 • Kan man bo i ett tiny house även på vintern?
  Javisst! Precis som i en vanlig villa går det utmärkt att bo i ett tiny house året runt. Husen är välisolerade i väggar, golv och tak och vi använder oss av fönster med bra u-värden. Ett tiny house går ofta snabbt att värma upp och tack vare sin storlek blir kostnaden för uppvärmningen ganska låg. Beroende på vilken uppvärmningsmetod man väljer till sitt hus kan komforten under vintern se lite olika ut. Väljer man till exempel att värma upp huset med vedspis eller kamin så kräver en kall vinter en större arbetsinsats eftersom man måste fylla på vartefter veden brinner upp. Och har du inte varit uppe och eldat under natten kan det vara kallt att sätta ner fötterna på golvet på morgonen. Men belöningen blir desto större när första brasan är tänd och det knastrar hemtrevligt från spisen...
 • Kan man hjälpa till i byggprocessen av sitt hus?
  Vi har tyvärr ingen möjlighet att låta dig som husköpare vara med i själva bygget (pga. faktorer såsom din egen och andras säkerhet, försäkringar, garantier m.m.), däremot är du välkommen att hjälpa till med ytbehandlingen av ditt hus ut- och/eller invändigt om intresse finns och om vi anser att det finns utrymme för det tidsmässigt i byggprocessen. Kontakta oss så kommer vi säkert överens om något bra!
 • Har ni en katalog?
  Nej, i dagsläget jobbar vi inte med några färdiga standardmodeller utan varje hus vi bygger är specialritat och kundanpassat. Varje hus vi bygger blir unikt, det betyder också att alla priser sätts individuellt. Du hittar information och bilder från hus vi byggt här.
 • Hur värmer man upp sitt tiny house?
  Det finns många olika alternativ för uppvärmning och dom har alla sina för- och nackdelar som man får ta hänsyn till när man ska välja. Några kan kräva mer i arbetsinsats, men kosta mindre i rena pengar. Andra kan kosta mer, men istället kräva minimalt med arbete. Pelletskamin, vedspis, golvvärme, luftvärmepump alt. gasol- eller dieseldriven värmepanna är det vi tycker fungerar bäst av de alternativ som finns tillgängliga på marknaden idag. När du köper ett hus av oss lyssnar vi på vad du har för önskemål, krav och förväntningar på ditt boende och utifrån det hjälper vi dig sen att välja ett bra uppvärmningssystem som passar just dig.
 • Finns det möjlighet till finansiering?
  Tyvärr kan vi inte erbjuda det i nuläget, men det är något vi jobbar på.
 • Får man komma och hälsa på er i verkstan och kolla vad ni bygger på?
  Vi tycker om när folk kommer på besök – både enskilt och i grupp. Kontakta oss innan så bokar vi en tid som passar bra både för er och för vår verksamhet!
 • Har ni något tiny house som man kan få hyra/prova att bo i?
  I dagsläget har vi tyvärr inget demohus, men vår ambition är att ett ska stå klart någon gång under 2019. Detta ska den som vill kunna hyra efter överenskommelse. Vi kommer att lägga ut uppdateringar om detta på facebook och på vår hemsida så håll utkik där! Huset LILJA som du hittar bilder på här byggde vi som demohus för att kunna visa upp på mässor och även ha som uthyrningshus, men tack vare den stora efterfrågan bestämde vi oss för att sälja henne och sommaren 2018 var det dags att vinka hej då. Vid intresse kan det finnas möjlighet att besöka några av våra tidigare kunder som referenser och för att se och prata om hur det är att bo och leva i ett tiny house. Kontakta oss om du är intresserad så förmedlar vi kontakt.
 • Vad kostar ett tiny house från er?
  Eftersom varje hus vi bygger är specialanpassat utifrån den enskilda kundens behov och önskemål så har vi ingen exakt prislista, men vi ger några exempel på priser här. Priserna varierar beroende på husets utrustning, materialval, storlek etc.
 • Hur funkar det med avlopp?
  Avlopp kan lösas på olika sätt beroende på hur huset är tänkt att användas och var det ska stå. Om du tänker dig en anslutning till kommunens avloppsnät på t.ex. en villatomt där det finns framdraget så förberereder vi huset för det så att det bara är att koppla in sig. Vill eller kan man inte ansluta sig till det vanliga nätet så finns det olika alternativ för toalett och rening av BDT-vatten/gråvatten. Reglerna för rening av BDT-vatten och hantering av latrin kan skilja sig mellan olika kommuner så det är bra att kolla av med miljökontoret i sin kommun vad som gäller just där ditt hus ska stå. Bra information hittar du även på www.avloppsguiden.se.
 • Hur tiny är ett Tiny House? Hur litet eller stort kan ni bygga?
  Neråt finns inga begräsningar, det som avgör hur litet huset får bli är dina krav och önskemål på vad som ska rymmas i det. Ett litet krypin som du får dra efter bilen och som bara ska rymma en säng och lite förvaring? Eller en liten vakkoja som du kan rulla ut på jaktpasset? Inga problem! Det är din fantasi, dina krav, önskemål och budget som sätter gränsen. Uppåt väljer vi att hålla oss inom de mått som inte medför några extrakostnader eller kräver speciella tillstånd vid vägtransport. I Sverige är dessa mått 3,10 m i bredd och 4,50 m i höjd. Då vi vill att husen ska kunna lastas på maskintrailer vid transport längre sträckor och en sådan trailer har en lasthöjd på 30 cm så får husets höjd vara 4,20 m. Vi skriver lite mer om detta under frågan "Hur flyttar man ett tiny house?". Men som vi säger om det mesta så är ingenting omöjligt. Är du intresserad av att köpa ett större hus så är du förstås välkommen att kontakta oss så kan vi resonera om det.
 • Jag bor i Norge och vill köpa ett hus från er - hur blir det med momsen?
  Vi fakturerar dig i SEK utan moms (omvänd moms) och du i din tur deklarerar och betalar norsk moms. Vi rekommenderar att man tar hjälp av en speditör för hanteringen av importen. Det kostar ca 1500 SEK och du får då hjälp med allt som rör momshantering, tull osv. De har då även direktkontakt med åkeriet för transporten av huset. Minimalt med arbete för dig som kund alltså.
 • Får jag tillbaka bokningsavgiften om jag avbokar mitt hus tidigt?
  Nej, bokningsavgiften betalas inte tillbaka, oavsett hur snart efter inbetalning du ångrar dig. Därför är det viktigt att du tänker igenom ditt beslut ordentligt innan du bestämmer dig och betalar in avgiften.
 • Hur ytbehandlar ni era hus utvändigt?
  Vi föredrar ytbehandlingar som är diffusionsöppna, såsom t.ex. järnvitriol och shou sugi ban. Vi gillar även färgerna från Falu Rödfärg, dels deras klassiska slamfärg Original, men även den nya färgen Träfasad som fungerar utmärkt också på hyvlat virke. Båda produkterna finns i olika kulörer. Exempel på ytbehandlingar på våra hus: Falu Rödfärg Original Röd - "Rika" Shou Sugi Ban - "Lilja" Järnvitriol - "Pia"
bottom of page